Om Kullerbyttan

Familjedaghemmet Kullerbyttan ingår i en väletablerad grupp dagbarnvårdare i Åkersberga. Vi träffas regelbundet och dansar, sjunger och leker tillsammans. Det är bra för barnen som både får lugnet och tryggheten i en liten grupp såväl som glädjen i att träffa fler barn i olika åldrar. Genom att vi vuxna lär känna barnen har vi även möjlighet att hjälpa varandra vid sjukdom.

I gruppen ingår Ema,  Lena och Roxana som har sju barn vardera i åldrarna ett till sex.

Ema Faundez, Tobias Lagerman, Lena Cajander och Roxana Faundez Zivkovic
Nätverket av familjedaghem i Margretelund, Åkersberga: Ema, Tobias, Lena och Roxana.

Fakta om verksamheten
Innemiljö: Familjedaghemmet har en modern och ändamålsenlig innemiljö i Margretelund i Åkersberga.

Utemiljö (gården och närmiljön): Vi leker på en uteplats med möjlighet till skugga dygnet runt. Utanför finns en trevlig och barnvänlig liten skog och vi har flera roliga utflyktsmål i vår närhet. Nedanför huset ligger en fotbollsplan. Vi har dessutom närhet till många vackra strövområden som leder till olika slags stimulerande miljöer: alla mycket lämpliga för friluftslek.

Pedagogisk inriktning: Kullerbyttans familjedaghem erbjuder en frilufts- och gymnastikinriktning med vardagliga inslag från båda områdena. Vi kommer att gymnastisera både inom- och utomhus i syfte att träna balans, fin- och grovmotorik samt styrka. Så länge vädret tillåter är vi i huvudsak utomhus där vi omväxlande tränar och läser, pysslar och vilar.
Genom att låta barnen medverka i bland annat matlagning, dukning och att plocka undan från bordet efter måltiderna växer deras självkänsla, samarbetsförmåga och förmåga att ta ansvar. Läsningen är viktigt för barnens språkutveckling varför vi kommer att lägga stor vikt vid sagor och berättande genom att besöka biblioteket, träna alfabetet med kulbokstäver och läsning.
Daghemmet Kullerbyttan erbjuder hälsosamma måltider med hemlagad mat enligt tallriksmodellen. Helst väljer vi ekologisk och närproducerad mat.

Dagliga rutiner (anpassas löpande efter gruppens behov): 07:30 – frukost. Därefter fysisk aktivitet i trädgården, i skogen utanför eller på fotbollsplanen. 10:30 – lunch. Därefter vila för de minsta och pyssel för de större. 13:00 – Frukt- och läsestund med möjlighet att fortsätta att pyssla. 14:00 – Utflykt. 15:00 – Smörgås. Därefter fri lek tills barnen går hem.

Förberedelse för mottagande av barn i behov av särskilt stöd: Barnets behov är det som styr. Målet är att erbjuda barnet en trygg dagomsorg.

Beskrivning av familjedaghemmet: Familjedaghemmet rymmer en avdelning för barn 1-6 år som gör åldersanpassade aktiviteter tillsammans. All mat tillagas i det egna köket, där barnen hjälper till. Vi bekantar oss från tidig ålder med berättelser och övergår sakteliga till enklare läsning med hjälp av övningar inspirerade ur LÄSK-pärmen (övningarna är ursprungligen avsedd för dyslektiker men underlättar även träningen för för barn utan funktionshinder).

Kullerbyttans familjedaghem verksamhetsidé: Familjedaghemmet erbjuder en trygg och hälsobefrämjande lärmiljö, goda kunskaper, tillsyn och social fostran för alla barn från 1 – 6 år. Stor hänsyn tas till varje individs behov och förutsättningar. Verksamheten bedrivs med hög professionalitet och med ständiga förbättringar av kvalitet. Familjedaghemmet arbetar för en verksamhet där alla känner sig trygga och får möjlighet att utveckla lusten att lära. Arbetet skall bygga på glädje och gemenskap och skapa en fin kontakt mellan stora och små barn. Vi försöker få barnen att se sammanhang och mål tidigt och visa att skolan och livet hör ihop.

Barn- och personalstatistik 2013 2014 2015 2016
Antal barn: 1-7
Antal anställda: 1
Öppettider: 07:00 – 17:00
Vikarie: Kullerbyttans familjedaghem ingår i en grupp med dagbarnvårdare som vid behov vikarierar för varandra vid till exempel sjukdom.

Kontakta mig
Intresseanmälan via Österåkers kommuns webbsida.
Mobil: 0709 427 886
E-post: lagerman punkt tobias snabel-a gmail punkt com

En reaktion på ”Om Kullerbyttan

Lämna en kommentar